Resultados


Capítulos de libro

2019202020212022


  • Título: “Chiral analysis of non-protein amino acids by Capillary Electrophoresis” Humana Press, en: Amino Acid Analysis Handbook. Autores: M. Castro-Puyana, M. L. Marina. 2019.

  • Título: “Apricot” C. M. Galanakis, (Ed.) Capítulo 14, en: Valorization of fruit processing by-products. Autores: E. González-García, M. L. Marina, M. C. García, 2019.

  • Título: “Pressurized hot water extraction of bioactives” E. Ibañez, A- Cifuentes (Eds.) Elsevier, en: Comprehensive Foodomics. Autores: M. Plaza, M. L. Marina, 2019.

  • Título: “Nanotechnology in the Food Field Application of Metal-Based Nanoparticles”. Bentham eBooks. Capítulo 3, en: Current and Future Developments in Food Science. Autores: B Gómez-Gómez. Y. Madrid, 2019, vol 1, 87-127.

  • Título: «Sample preparation for the GC analysis of semi-volatile and non-volatile compounds in food samples». En: Advanced GC in food analysis. Royal Society of Chemistry. Editado por: P. Tranchida. Autores: M.L. Sanz, L. Ramos. Fecha publicación: 2019. ISBN: 978-1-78801-127-3

  • Título: «Risk/benefits evaluation of acrylamide mitigation initiatives in cereal products» En: Mitigating Contamination from Food Processing. Autores: M. MesÌas, C. Delgado-Andrade, F.J. Morales



  • Título: Applications of capillary electrophoresis-mass spectrometry to chiral analysis. En: Capillary Electrophoresis-Mass Spectrometry: Methods and Protocols. Editor: Springer nature. Autores: E. Sánchez-López, M. L. Marina

  • Título: Basics and advances in sampling and sample preparation. En: Chemical analysis of food. Techniques and applications. 2nd edition. Editor: Y. Picó. Elsevier. Capítulo 1. Autores: L. Ramos

  • Título: Greening sample preparation: new solvents, new sorbents. En: Greener analytical chemistry . Editor: S. Garrigues and M. de la Guardia. Royal Society of Chemistry. Green Chemistry Series. Autores: L. Ramos

  • Título: Nanotechnology in the Food Field Application of Metal-Based Nanoparticles. En: Current and Future Developments in Food Science. capítulo 3, vol 1, 87-127. Editor: Bentham eBooks. Autores: B Gómez-Gómez. Y. Madrid



  • Título «Pressurized Hot Water Extraction of Bioactives» En Comprehensive Foodomics, vol. 2. Elsevier, pp. 771–785. Editor: A. Cifuentes. Elsevier. Autores: Plaza, M., Marina, M.L.

  • Título «Advanced Analytical Tools to RevealFood-Health Associations.» En: Comprehensive Foodomics, vol. 3, pp. 542–557. Editor: A.Cifuentes. Elsevier. Autores: Castro-Puyana, M., Marina, M.L.

  • González-García, M. L. Marina, M. C. García. TÍTULO: Proteínas y péptidos bioactivos. LIBRO: Estrategias avanzadas para la mejora de la calidad, la seguridad y la funcionalidad de los alimentos. Capítulo 3. M. L. Marina, M. Castro, M. Plaza (Eds.). ISBN: 978-84-18254-33-8. 41-60. Editorial: Universidad de Alcalá.


  • M. Plaza, M. L. Marina. TÍTULO: Polifenoles, terpenos y ácidos grasos insaturados. LIBRO: Estrategias avanzadas para la mejora de la calidad, la seguridad y la funcionalidad de los alimentos. Capítulo 4. M. L. Marina, M. Castro, M. Plaza (Eds.). ISBN: 978-84-18254-33-8. 61-85. Editorial: Universidad de Alcalá.




  • M. Castro, M. L. Marina. TÍTULO: Aminoácidos, vitaminas y fibra. LIBRO: Estrategias avanzadas para la mejora de la calidad, la seguridad y la funcionalidad de los alimentos. Capítulo 5. M. L. Marina, M. Castro, M. Plaza (Eds.). ISBN: 978-84-18254-33-8. 87-106 Editorial: Universidad de Alcalá.




  • C. García, M. L. Marina. TÍTULO: Huesos de frutas y aceituna: fuentes “low cost” de sustancias bioactivas. LIBRO: Estrategias avanzadas para la mejora de la calidad, la seguridad y la funcionalidad de los alimentos. Capítulo 7. M. L. Marina, M. Castro, M. Plaza (Eds.). ISBN: 978-84-18254-33-8. 127-144. Editorial: Universidad de Alcalá.




  • Sánchez-López, N. Casado, M. L. Marina. TÍTULO: Autentificación de alimentos. LIBRO: Estrategias avanzadas para la mejora de la calidad, la seguridad y la funcionalidad de los alimentos. Capítulo 10. M. L. Marina, M. Castro, M. Plaza (Eds.). ISBN: 978-84-18254-33-8. 187-207. Editorial: Universidad de Alcalá.




  • A. García, M. Greño, M. L. Marina. TÍTULO: Tóxicos quirales. LIBRO: Estrategias avanzadas para la mejora de la calidad, la seguridad y la funcionalidad de los alimentos. Capítulo 20. M. L. Marina, M. Castro, M. Plaza (Eds.). ISBN: 978-84-18254-33-8. 375-393. Editorial: Universidad de Alcalá.



  • G. Paniagua González, R.M. Garcinuño Martínez, P. Fernández Hernando. Capítulo de libro: Alteración de los alimentos durante el almacenamiento. Tendencias actuales de los envases (activos). En: Estrategias avanzadas para la mejora de la calidad, la seguridad y la funcionalidad de los alimentos. Editorial Universidad de Alcalá, 2020. ISBN: 978-84-00000-00-0.

  • P. Fernández Hernando, G. Paniagua González, R. M. Garcinuño Martínez. Capítulo de libro: Higiene, legislación y seguridad alimentaria. En: Estrategias avanzadas para la mejora de la calidad, la seguridad y la funcionalidad de los alimentos. 2020. Editorial Universidad de Alcalá, 2020. ISBN: 978-84-00000-00-0.

  • R.M. Garcinuño Martínez, G. Paniagua González, P. Fernández Hernando. Capítulo de libro: Medicamentos veterinarios en alimentos. En: Estrategias avanzadas para la mejora de la calidad, la seguridad y la funcionalidad de los alimentos. Editorial Universidad de Alcalá, 2020.  ISBN: 978-84-00000-00-0

  • Título del capítulo: Food Safety (Chapter 7). Autores: Gloria Sánchez Moragas, Mónica Carrera Mouriño, Esteban Abad Holgado, Ana Allende Prieto, Marta Fernández García, Pilar García Suárez, Belén Gómara Moreno, Marta López Cabo, Wenceslao Moreda Martino, Francisco Javier Moreno Andújar, Lourdes Ramos Rivero, Deni Vélez Pacios. Ref. Libro: Sustainable Primary Production (Volume 6). Topic Coordinators: Enrique Olmos Aranda & Mónica Venegas Calerón. Ref. Serie: CSIC Scientific Challenges: Towards 2030. Challenges coordinated by: Jesús Marco de Lucas & M. Victoria Moreno-Arribas. Fecha: 2021. Editorial CSIC. Lugar de publicación: Madrid (Spain). DOI: http://dx.doi.org/10.20350/digitalCSIC/12653. e-ISBN Vol. 6: 978-84-00-10749-9

  • Título del capítulo: Epigenomics and Life Style (Chapter 7).  Autores: Mario Fernández Fraga, Sonia Ramos Rivero, Laura Bravo Clemente, Carmen Collado, Raúl Fernández Pérez, Belén Gómara Moreno, Rocío González Urdingio, María Ángeles Martín Arribas. Ref. Libro: Genome and Epigenetics (Volume 3). Topic Coordinators: Lluís Montoliu José & Álvaro Rada Iglesias. Ref. Serie: CSIC Scientific Challenges: Towards 2030. Challenges coordinated by: Jesús Marco de Lucas & M. Victoria Moreno-Arribas. Fecha: 2021. Editorial CSIC. Lugar de publicación: Madrid (Spain). DOI: http://dx.doi.org/10.20350/digitalCSIC/12650. e-ISBN Vol. 3: 978-84-00-10738-3.

  • Título del capítulo: Sustainable Primary Production (Chapter 6). Autores: Begoña de Ancos, Begoña Bartolomé Sualdea, Diego Garcia González, Blanca Hernández Ledesma, Elena Ibáñez, Cecilia Jiménez Jorquera, Amparo López-Rubio, Enrique Martínez Force, Cristina Martínez Villaluenga, Pilar Montero, Mayte Sánchez Ballesta, Ana Cristina Soria Monzón, Fidel Toldra Vilardell. Ref. Libro: Sustainable Primary Production (Volume 6). Topic Coordinators: Enrique Olmos Aranda & Mónica Venegas Calerón. Ref. Serie: CSIC Scientific Challenges: Towards 2030. Challenges coordinated by: Jesús Marco de Lucas & M. Victoria Moreno-Arribas. Fecha: 2021. Editorial CSIC. Lugar de publicación: Madrid (Spain). DOI: http://dx.doi.org/10.20350/digitalCSIC/12653. e-ISBN Vol. 6: 978-84-00-10749-9.

  • CSIC SCIENTIFIC CHALLENGES: TOWARDS 2030. VOLUME 4. CHALLENGES IN BIOMEDICINE & HEALTH. Coordinadores del volumen: Mario Delgado & María Moros. CHALLENGE 5: FOOD ALLERGY. Coordinadora del Desafío: Elena Molina. Pp 108-136. Autores: Juan de Dios Alché, Mónica Carrera, Mercedes de Frutos, Daniel Lozano-Ojalvo, Justo Pedroche, Ángel Puerta, Teresa Requena, Javier Rojo. e-ISBN Vol. 4: 978-84-00-10745-1

  • CSIC SCIENTIFIC CHALLENGES: TOWARDS 2030. VOLUME 4. CHALLENGES IN BIOMEDICINE & HEALTH. Coordinadores del volumen: Mario Delgado & María Moros. CHALLENGE 8: NEW METHODS FOR DIAGNOSTIC TOOLS AND PREVENTION. Coordinadores del Desafío: Susana Marcos and Alberto de Castro. Pp 176-189. Autores: Francisco-Javier Albiol Colomer; Carlos Briones Llorente, Jorge Camacho, Mariano Carrión Vázquez, Luis Elvira Segura, Ramón Eritja, Cesar Fernández Sánchez, Mercedes de Frutos, Mar García Hernández, Gustavo Garcia Gomez-Tejedor, Ricardo García, Antonio J. González, Fernando Herranz, M Carmen Horrillo Güemes, Gabriela Llosá, Jose Angel Martín Gago, Enrique Nacher, Angel de la Puerta, Margarita Sáiz Zalabardo, Yolanda Sanz, Francisco Sobrino Castello, Rosa Villa. e-ISBN Vol. 4: 978-84-00-10745-1.

  • Miguel Angel Bañares, Myrian Cajone, Mª Carmen Collado, Gustavo Gómez, Joan Grimalt, Palome Mas, José M. Pardo, Laia Rivas, Federico Valverde. TITULO: Chapter 6. Environmental Genomics and Epigenomics. REF. LIBRO: Genomie & Epigenetics (Volume 3). Topic Coordinators: Antonia Herrero and Lourdes Ramos Rivero. REF. SERIE: CSIC Scientific Challenges: Towards 2030. Challenges coordinated by: Jesús Marco de Lucas and M. Victoria Moreno-Arribas. Editorial CSIC, Madrid (Spain), 2021. http://dx.doi.org/10.20350/digitalCSIC/12653. e-ISBN Vol. 6: 978-84-00-10749-9

  • A.C. Soria, A. Mena, A.I. Ruiz-Matute, M.L. Sanz. TÍTULO: Chapter 28. Gas Chromatographic Analysis of Carbohydrates. REF. LIBRO: Handbooks in Separation Science: Gas Chromatography (2nd edition). EDITOR: Colin F. Poole (Elsevier), 2021, pág. 703-726. ISBN: 978-01-28-20675-1. e-ISBN: 978-01-28-20677-5.

  • A. Puerta, L. Gomez-Ruiz, J.C. Diez-Masa, M. de Frutos. “Capillary electrophoresis of glycoproteins” en Carbohydrate Analysis by Modern Liquid Phase Separation Techniques (Second Edition), Z. El Rassi (Ed). Elsevier, Amsterdam, 2021, pp. 645-727. ISBN 978-0-12-821447-3.

  • Mesias, M; Delgado-Andrade, C; Holgado, F; González-Mulero, L; Morales, FJ. Capítulo 18. Nuevos contaminantes químicos generados durante el procesado. 337-355. In: “En Estrategias avanzadas para la mejora de la calidad, la seguridad y la funcionalidad de los alimentos”, Editors: María Luisa Marina Alegre, María Castro Puyana; Merichel Plaza del Moral. Editorial Universidad de Alcalá. ISBN-978-84-00000-00-0.

  • Beatriz Gomez-Gomez y Mª Teresa Perez Corona. Capitulo 6: Selenio, elemento esencial o toxico, Pag 107. Libro: “Estrategias avanzadas para la mejora de la calidad, la seguridad y la funcionalidad de los alimentos” Editores:  Maria Luisa Marina Alegre, Maria Castro Puyana y Merichel Plaza del Moral . UAH Monografias. ISBN:978-84-18254-33-8.

  • Mª Eugenia León González. Capítulo 9: Residuos cerveceros y de la industria del vino, Pag 171. Libro: “Estrategias avanzadas para la mejora de la calidad, la seguridad y la funcionalidad de los alimentos” Editores:  Maria Luisa Marina Alegre, Maria Castro Puyana y Merichel Plaza del Moral . UAH Monografias. ISBN:978-84-18254-33-8.

  • Gustavo Moreno Martin y Yolanda Madrid. Capitulo 21: Elementos traza, ¿Qué es la especiación Pag 395. Libro: “Estrategias avanzadas para la mejora de la calidad, la seguridad y la funcionalidad de los alimentos” Editores:  Maria Luisa Marina Alegre, Maria Castro Puyana y Merichel Plaza del Moral . UAH Monografias. ISBN:978-84-18254-33-8.

  • Jon Sanz Landaluze y Riansares Muñoz Olivas. Capitulo 23. Nanoparticulas metálicas.: toxicidad y determinación. Pag439. Libro: “Estrategias avanzadas para la mejora de la calidad, la seguridad y la funcionalidad de los alimentos” Editores:  Maria Luisa Marina Alegre, Maria Castro Puyana y Merichel Plaza del Moral . UAH Monografias. ISBN:978-84-18254-33-8.



  • AUTORES (p. o. de firma): E. Sánchez-López, M. L. Marina. TITULO: Applications of capillary electrophoresis-mass spectrometry to chiral analysis. REF.: LIBRO: Capillary Electrophoresis-Mass Spectrometry: Methods and Protocols. Methods in Molecular Biology Series. Vol. 2531. C. Neusüß, K. Jooß. Eds. Chapter 14. ISBN: 978-1-0716-2492-0; e-ISBN: 78-1-0716-2493-7. PAGINAS 211- 225.

  • AUTORES (p. o. de firma): M. Castro-Puyana, M. L. Marina. TITULO: Amino acid analysis by capillary electromigration methods. REF.: LIBRO: Capillary Electrophoresis in Food Analysis. M. Castro-Puyana, M. Herrero, M. L. Marina (Eds). Series: Food Science: Current and Future Developments (M. L. Marina (Ed.)). Vol. 2. e-ISBN: 978-981-5036-15-2. ISBN: 978-981-5036-16-9. Chapter 5. PAGINAS 147-173.

  • AUTORES (p. o. de firma): M. Plaza, A. Martín-Ortiz, M. L. Marina. TITULO: Application of capillary electrophoresis to the determination of polyphenols in foods. REF.: LIBRO: Capillary Electrophoresis in Food Analysis. M. Castro-Puyana, M. Herrero, M. L. Marina (Eds). Series: Food Science: Current and Future Developments (M. L. Marina (Ed.)). Vol. 2. e-ISBN: 978-981-5036-15-2. ISBN: 978-981-5036-16-9. Chapter 7. PAGINAS 221-251.

  • AUTORES (p. o. de firma): S. Bernardo-Bermejo, E. Sánchez-López, M. Castro-Puyana, M. L. Marina. TITULO: Chiral capillary electrophoresis in food analysis. REF.: LIBRO: Capillary Electrophoresis in Food Analysis. M. Castro-Puyana, M. Herrero, M. L. Marina (Eds). Series: Food Science: Current and Future Developments (M. L. Marina (Ed.)). Vol. 2. e-ISBN: 978-981-5036-15-2. ISBN: 978-981-5036-16-9. Chapter 9. PAGINAS 291-320.